Znalazłem plugin pozwalający używać kod PHP w szablonach co mogłoby rozwiązać mój problem ale poza tym że na szybko przetestowałem że działa na funkcji 'echo' to nie mogę już podpiąć bazy danych. W momencie wrzucenia kodu do połączenia z bazą otrzymuję komunikat:
Fatal error: Call to a member function unescape_binary() on a non-object in ***/inc/functions_post.php on line 666
Natomiast wiesz 666 w pliku functions_post.php u mnie to:
$ipaddress = my_inet_ntop($db->unescape_binary($post['ipaddress']));
Znalazłem gdzieś już na forum fragment kodu połączenia z bazą który ładnie działa.
Teraz mam problem z zapytaniem które muszę przerobić bo te które zawsze pisałem w php wykrzaczają się a poniższe przykładowe (również z forum) jest OK. Pomoże mi ktoś to przerobić?
$query = mysql_query("SELECT * FROM Tabela");
if($query)
{
$num = mysql_numrows($query);
$i = 0;
$id;
$reason;
while ($i < $num)
{
$uid = mysql_result($query, $i, "JakiesID");
$query2 = mysql_query("SELECT Cos FROM InnaTabela WHERE id=$uid LIMIT 1");
$nick = mysql_result($query2, 0, "Cos");
$id = mysql_result($query, $i, "id");
$reason = mysql_result($query, $i, "CosInnego");
echo "$nick";
$i++;
}
}
else
{
echo "Nie można wykonać zapytania!";
}
Muszę generalnie wyciągnąć z tabeli "test" z którą jestem podłączony informacje z kolumny "tt1" i "tt2" dla usera którego nazwa jest zgodna z nazwą użytkownika posta z którego wywoływane jest to zapytanie. Zapytanie tylko dla 1 usera.
OK. Kolejne postępy. Mogę już wyciągać dane ale nie wiem jak dopisać warunek if aby w przypadku braku danej w bazie nie wyrzucał forum a zwracał "".
$ludek = $post['username'];
$query = mysql_query("SELECT * FROM tabelka WHERE nickname=$ludek");
$dzieci = mysql_result($query, 0, "jakastamkolumna");