Rejestracja istniejącego lub jednoliterowego nicka w MyBB i phpBB
Tylko w sumie po co. Takie konta podszywające się od razu się kasuje albo banuje.
Jeśli Ci pomogłem naciśnij guzik POMÓGŁ lub dodaj PUNKT REPUTACJI
DirkOne- Konto zablokowane
- 188 17 0
Ciekawa prezentacja twojego tematu, ale się rozpisałeś
A kto tu mówi o włamaniu?? To jest po prostu zwykła "podszywka".. Tu nie ma mowy o włamaniu na stronę.. Tworzysz nowe konto z nickiem jaki ma admin i tyle.. Nawet tej samej grupy nie masz..
Destroy666
- MyBBaktywny
- 421 8 307 3
Żadne odkrycie i nic groźnego wg mnie - sam spotkałem już 2 takich fejków na moim forum, ale łatwo było można ich rozpoznać po ilości postów.
Z UTF-8 był gorszy błąd naprawiony w 1.6.11 chyba, że można było stworzyć taki nick z innych znaków, który dostaje wszystkie prywatne wiadomości od użytkowników i blokuje dostarczanie ich do prawdziwego odbiorcy - raczej na takie coś powinno się zwrócić uwagę i zachęcić użytkowników do aktualizacji.
Z UTF-8 był gorszy błąd naprawiony w 1.6.11 chyba, że można było stworzyć taki nick z innych znaków, który dostaje wszystkie prywatne wiadomości od użytkowników i blokuje dostarczanie ich do prawdziwego odbiorcy - raczej na takie coś powinno się zwrócić uwagę i zachęcić użytkowników do aktualizacji.
Widzę, że tutaj jest to zablokowane, można wiedzieć w jaki sposób?
Znalazłem takie coś, ale niestety nie działa
Cytat:Fix w MyBB stworzony przez Pawła Klebba:
Plik inc/datahandlers/user.php, linijka koło 73. Zamienić ją na:
$username = str_replace(array(unichr(160), unichr(173), unichr(0xCA), dec_to_utf8(8238), dec_to_utf8(8237), dec_to_utf8(8203), dec_to_utf8(8204) ), array(" ", "-", "", "", "", "", ""), $username);
Przez plugin, ale nie pamiętam jaki i pewnie dodatkowo dodany ten znak Zero Width Non-Joiner.
Na moim forum jakiś troll to wykorzystał i podszył się pode mnie...
Takie konta trzeba od razu kasować.
Wiadomo, skasowałem, ale nie ma na razie sposobu na zablokowanie rejestracji takich typków?
Jest co nie co. W ACP - Banowanie - Loginy
Lepsze to niż nic.
Podajesz np: Adm* czy adm*
Lepsze to niż nic.
Podajesz np: Adm* czy adm*
Devilshakerz
- MyBBaktywny
- 308 42 536 16
(26.01.2014, 18:29)qwertyx napisał(a): Widzę, że tutaj jest to zablokowane, można wiedzieć w jaki sposób?
Cytat:Fix w MyBB stworzony przez Pawła Klebba:
Plik inc/datahandlers/user.php, linijka koło 73. Zamienić ją na:
$username = str_replace(array(unichr(160), unichr(173), unichr(0xCA), dec_to_utf8(8238), dec_to_utf8(8237), dec_to_utf8(8203), dec_to_utf8(8204) ), array(" ", "-", "", "", "", "", ""), $username);
inc/datahandlers/user.php, linijka dokładnie 73 - dodałem jeszcze jeden:
$username = str_replace(array(unichr(160), unichr(173), unichr(0xCA), dec_to_utf8(8238), dec_to_utf8(8237), dec_to_utf8(8203), dec_to_utf8(8204), dec_to_utf8(8205)), array(" ", "-", "", "", "", "", "", ""), $username);
Wstępna weryfikacja nazwy użytkownika przez AJAX przepuszcza każde dziwactwo jeśli tylko nie ma go w bazie, ale po wysłaniu już wyłapuje (można by poprawić, ale IMO nie warto zawracać sobie głowy nadpisywaniem kolejnego pliku).
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości