Poczytałem i nie wiem co dalej...
Proszę sobie nie robić jaj...
Z tego co mówisz, chcesz aby strona wyglądała tak samo na każdym urządzeniu, oczywiście da się tak zrobić i wtedy masz do wyboru 2 opcje: całkowite pozbycie się responsywności, co w tych czasach nie byłoby sensowne, lub włączenie na urządzeniach mobilnych trybu wyświetlania strony w wersji na komputer.
Jednak proponowałbym coś innego, bo z tego co widzę, styl jest w większości responsywny, lecz wymaga dopisania/zmian kilku reguł responsywności. Z drugiej strony jest jeszcze ta reklama hostingu która psuje cały efekt (jeśli szukasz darmowego hostingu bez reklam, mogę polecić ct8).
Jeśli chodzi o reguły responsywności, myślę że musisz pokombinować z szerokością działów, a więc element article, oraz panel boczny, czyli aside. Dla odpowiednio małej szerokości ekranu szerokość działów ustawić na 100% a panel boczny przenieść na dół, albo go ukryć (ewentualnie jeśli nie masz zamiaru go używać, możesz całkowicie go wyrzucić). Jeśli chodzi o nagłówek forum, ustawiłeś tam dość szerokie logo, i dla pewnych rozdzielczości, menu nawigacyjne wraz z panelem użytkownika przeskakuje na dół. W tej sytuacji proponuję albo zmienić logo, albo zmienić regułę ukrywającą menu nawigacyjne w taki sposób, aby ukrywało się od większych szerokości ekranu. Ewentualnie możesz ustawić aby logo skalowało się z szerokością, używając calc() np. width:calc(100% - 410px). Oprócz opisanych elementów trzeba jeszcze coś zrobić z wyszukiwarką oraz tzw. hamburgerem (ikonka menu dla małych szerokości ekranu). Generalnie ten styl wygląda jakby był niedokończony jeśli chodzi o responsywność, więc albo gdzieś "po drodze" popsułeś plik CSS, albo styl po prostu taki jest.
W tym przypadku największym problemem jest sama reklama, która jest wyświetlana jako blok więc pozostałe zmiany nie dadzą żadnego efektu.
W skrócie - sam styl próbuje skalować się do rozdzielczości a banner reklamy wymusza stałą szerokość i dlatego efekt jest taki a nie inny.
Aktualnie jestem na darmowym hostcie bo wszystko testsuje, czyli jak pójde na host bez reklam na kazdym urządzeniu dopasuje sie szerokośc
Udało mi się zmienając wielkośc logo ! Pozdrawiam