Hejka
Jak wiadomo - przeglądarek coraz więcej, ale najciekawszą rzeczą patrząc na ostatnie lata jest wzmacnianie się pozycji silnika Mozilli wśród użytkowników. Raz - bezpieczeństwo, dwa - stabilność działania, trzy - szybkość i kompatybilność.
A Wy jakiej przeglądarki używacie i dlaczego?
Tak BTW:
http://www.useragentstring.com/ - warto czasem sprawdzić, co mamy "pod maską"
Chyba jak każdy, zaczynałem od IE, gdy ukazała się pierwsza publiczna wersja Firefox;a, przesiadłem się na niego. Spodobał mi się wtedy jego wygląd i przeglądanie stron w kartach. Szybkością wtedy nie różnił się zbytnio od IE, ale poziomem bezpieczeństwa, tak. Od ponad 2 lat korzystam z Opery - równie szybka jak dzisiejszy konkurent Firefox, pięknie wykonany kod co daje stabilność jej działania, a przede wszystkim intuicyjny interfejs w połączeniu z bogatymi możliwościami konfiguracji.
Moją uwagę zwrócił także poziom jej bezpieczeństwa i mniejsza podatność na bugi typu JavaScript (specjalne zwieszające strony, bądź umożliwiające przechwyt haseł) jak w przypadku Firefox'a czy IE. Fantastyczny system blokowania wszelkich reklam, Flash, Pop-up oraz szkodliwych skryptów na stronach www. Obecnie pracuje na testowej wersji 10.
Tak wygląda po mojej konfiguracji, która mi najbardziej odpowiada, zwłaszcza pod względem wygody:
Ja od ok. 8 lat używam Opery
Od około pięciu lat (czyli początku internetu u mnie w domu) używam Firefoksa. Począwszy od 1.x, poprzez 2.x, aż do 3.1. Bardzo dobra przeglądarka, duży wybór wtyczek, bardzo duże możliwości konfiguracyjne. To mi się w niej podoba. Z Opery nie lubię korzystać, ponieważ bardzo nie odpowiada mi jej wygląd. Podejrzewam, że to przez Firefoksa, który mi się "utrwalił"
Od kiedy pamiętam to na co dzień używam Firefoxa,
-szybka
-duża liczba wtyczek
-bezpieczna
Trochę mnie denerwuje to, że otwarcie kilkunastu zakładek powoduje, że coraz bardziej obciąża procesor(mam nadzieje, że w końcu w firefox zacznie traktować każdą zakładkę jako osobny proces).
Czasami korzystam z IE 6, Opera 9,5, Chrome(ale to głównie gdy muszę sprawdzić strony)
Moja przeglądarka to Firefox 3.05. Nie chcę kopiować wypowiedzi Lukas.a ale rzeczywiście jest to najlepsza przeglądarka (choć mam doklejone kilkadziesiąt dodatków...)
Całość czasem zamula, ale sama jest lepsza niż nowy IE od MS..
Teraz Firefox - na co dzień 3.0.5, od święta 3.1b2
Moja historia zaczęła się od dziecka Microsoftu Internet Explorer. Nie wiedziałem o konkurencji więc jej używałem, ale czasy te trwały krótko. Dotarłem do przeglądarki Opera - wersji nie pamiętam, ale były to czasy gdy był to program typu adware. Bardzo spodobało mi się jej działanie: szybsze, stabilniejsze. No i zakładki - w końcu nie musiałem na każda podstronę otwierać nowego okna. Kolejny wspaniałym dodatkiem były gesty myszy... Prym wiodła długie lata, aż odkryłem jak robi mi na złość: Podczas odświeżenia strony na której wysyłałem coś do formularza, np komentarz, dodawała go ponownie - bez ostrzeżenia o ponownym wysyłaniu danych. Wtedy spróbowałem, lekko nieufnie konkurenta z liskiem w logo... I tak zostało aż do dziś
Edit:
- masz rację - pomyliłem się, już poprawione.
A ja od razu zacząłem od ff, bo taką polecił mi brat. Oczywiście gdy pierwszy raz przeglądałem neta u kogoś (gdy jeszcze nie miałem w domu) to korzystałem z IE
Firefox 3.0 + plugin Fasterfox + plugin Fire FTP
Od czasu kiedy pamiętam używam firefoxa...
Internet Explorer używałem tylko kilka dni...
Ja używam Opery 9.63.
Używam Opery, ponieważ jest dla mnie szybsza niż Firefox, bardziej mi się podoba i lepiej wyświetla strony WWW.
Google Chrome 1.0.154.48 - czekam na pełną 2.
Ogólnie na kompie mam zainstalowane 12 przeglądarek i czasami inne używam, ale chrome najbardziej przypadła mi do gustu. Szybka intuicyjna i ładna
Firefox najlepsza z najlepszych
Oczywiście że Firefox.. jest super
Firefox odkąd pamiętam