Jakie macie doświadczenia w użytkowaniu cache w MyBB?
Wiadomo, że najmniej optymalnym (i ustawionym w standardzie) jest baza, ale z drugiej strony czy warto przechodzić np. na pliki?
Ja jadę na plikach (elfbot.pl).
Innych systemów nie miałem okazji przetestować ale chyba ich spróbuje (jak bede mial zainstalowanego linuksa).
(18.03.2010, 18:56)Taxido napisał(a): [ -> ]Warto.
Piękna odpowiedź, Tax
Co zyskujemy, co tracimy?
Czas dostepu do pliku jest nizszy niz do bazy.
Co tracimy? Nic.
Co do bezpieczeństwa:
Żadna rożnica czy dane sa przechowywane w plikach php jako tablica i includowane, czy w bazie. Oba rozwiazania sa tak samo "niebezpieczne";
(18.03.2010, 19:43)Taxido napisał(a): [ -> ]Co do bezpieczeństwa:
Żadna rożnica czy dane sa przechowywane w plikach php jako tablica i includowane, czy w bazie. Oba rozwiazania sa tak samo "niebezpieczne";
Tylko, że do bazy nie możesz się dostać bez hasła, natomiast do plików - nie będzie problemu.
W takim wypadku dostaniesz sie tez do inc/config.php i masz dane do bazy.
Cache do DB to pomyłka. ;-)
Bo to z lekka tak, jak wyciągać coś z DB i z powrotem tam pakować.
Cache na plikach jest najbardziej odpowiednie na shared, testowałem xcache w mybb(na serwerze znajomego) i działa nie za dobrze, innych cacherów nie testowałem. Acz brakuje trochę apc.
(18.03.2010, 19:23)Taxido napisał(a): [ -> ]Czas dostepu do pliku jest nizszy niz do bazy.
Co tracimy? Nic.
(18.03.2010, 19:27)DamYan napisał(a): [ -> ]A bezpieczeństwo?
(18.03.2010, 19:52)DamYan napisał(a): [ -> ]Tylko, że do bazy nie możesz się dostać bez hasła, natomiast do plików - nie będzie problemu.
(18.03.2010, 19:54)Taxido napisał(a): [ -> ]W takim wypadku dostaniesz sie tez do inc/config.php i masz dane do bazy.
Rozwaliliście mnie.
Od kiedy DamYan dostajemy się lajtem do plików .php?
(18.03.2010, 21:54)Victor napisał(a): [ -> ]/.../
Rozwaliliście mnie.
Od kiedy DamYan dostajemy się lajtem do plików .php?
Od nigdy
Po prostu "głośno" myślałem. Jakoś nie lubię, gdy dane leżą sobie grzecznie w jakimś katalogu, dlatego zawsze staram się jakoś zabezpieczać.
(18.03.2010, 18:46)DamYan napisał(a): [ -> ]Jakie macie doświadczenia w użytkowaniu cache w MyBB?
Wiadomo, że najmniej optymalnym (i ustawionym w standardzie) jest baza, ale z drugiej strony czy warto przechodzić np. na pliki?
Warto - cachowanie w bazie de facto nie jest cachowaniem. Przecież mamy na celu zmniejszenie liczby zapytań / objętości danych pobieranych z bazy.
(18.03.2010, 19:23)Taxido napisał(a): [ -> ]Czas dostepu do pliku jest nizszy niz do bazy.
Co tracimy? Nic.
Niekoniecznie. Operacje i/o zabierają najwięcej czasu i są z pewnością wolniejsze niż zapytanie do bazy. Zależy, co się robi i jak działa cache. Gdy mamy multum plików w cache (np. 1000 i więcej) to samo sprawdzanie ich znacznika czasu może być dosyć wolne. Oczywiście w mybb takiego czegoś nie ma.
(18.03.2010, 19:27)DamYan napisał(a): [ -> ]A bezpieczeństwo?
.htaccess załatwia sprawę. Poza tym same pliki również mogą być jakoś zabezpieczane. Choć czy ja wiem, czy oby na pewno jest sens... w cache powinno się trzymać np. style, wszystkie szablony, jakieś zbiory typu "userzy z ostatnich 24 godzin" (z aktualką co 1 h przykładowo), wszelkie ważne dane, w tym ustawienia, powinny iść IMO jednak z bazy.
Tu właśnie mam takie ALE - nawet jak się w mybb włączy cachowanie, to większość rzeczy i tak i tak idzie z bazy. W sumie to tylko styl css (sic! co za kretynizm wrzucać to do bazy?!) i ustawienia idą do cache.
(19.03.2010, 16:11)lukasamd napisał(a): [ -> ] (18.03.2010, 18:46)DamYan napisał(a): [ -> ]Jakie macie doświadczenia w użytkowaniu cache w MyBB?
Warto - cachowanie w bazie de facto nie jest cachowaniem. Przecież mamy na celu zmniejszenie liczby zapytań / objętości danych pobieranych z bazy.
Nie do konca sie z tym zgodze. Cache w bazie to zserializowane tablice, czesto generowane z kilku zapytan. Jego zawartosc (przechowywane dane) jest identyczna jak cache'u plikowego itp. (o czym pod koniec posta.
(19.03.2010, 16:11)lukasamd napisał(a): [ -> ] (18.03.2010, 19:23)Taxido napisał(a): [ -> ]Czas dostepu do pliku jest nizszy niz do bazy.
Co tracimy? Nic.
Niekoniecznie. Operacje i/o zabierają najwięcej czasu i są z pewnością wolniejsze niż zapytanie do bazy. Zależy, co się robi i jak działa cache. Gdy mamy multum plików w cache (np. 1000 i więcej) to samo sprawdzanie ich znacznika czasu może być dosyć wolne. Oczywiście w mybb takiego czegoś nie ma.
Zgodze się, lecz jaak am zauwazyłes mojawypowiedź dotyczy mybb gdzie cache to kilkadziesiąt plikow.
(19.03.2010, 16:11)lukasamd napisał(a): [ -> ] (18.03.2010, 19:27)DamYan napisał(a): [ -> ]A bezpieczeństwo?
.htaccess załatwia sprawę. Poza tym same pliki również mogą być jakoś zabezpieczane. Choć czy ja wiem, czy oby na pewno jest sens... w cache powinno się trzymać np. style, wszystkie szablony, jakieś zbiory typu "userzy z ostatnich 24 godzin" (z aktualką co 1 h przykładowo), wszelkie ważne dane, w tym ustawienia, powinny iść IMO jednak z bazy.
.htaccess jest zbedny
Cache plikowy jest zapisywany w postaci plików php <? var export(); php ?> a następnie includowane Dane sa tak samo bezpieczne jak zapisane w inc/config.php . .htaccess bylby potrzebny wprzypadkuzapisywania zserializowanych danych (co jest wydajniejsze).
Co do ustawień, za to jest odpowiedzialny plik inc/settings.php (generowany przez skrypt z ustawień z bazy). Wydje mi się że nie zaznajomiłeś sie zbyt dokladnie z tym zagadnieniem.
(19.03.2010, 16:11)lukasamd napisał(a): [ -> ]Tu właśnie mam takie ALE - nawet jak się w mybb włączy cachowanie, to większość rzeczy i tak i tak idzie z bazy. W sumie to tylko styl css (sic! co za kretynizm wrzucać to do bazy?!) i ustawienia idą do cache.
Nie do końca, cachowane są też inne dane, co nie zmienia faktu że cache nie obejmuje wielu zagadnień, kttore tak naprawde powinny byc cachowane.
A teraz ogolny opis jak dziala klasa cache
Inicjalizacja:
Ladowany jestt handler do obslugi cache'u (jesli inny niz db).
Zapis:
Dane sa jednoczesnie zapisywane przez handler (np. do pliku) jak rownież do bazy (tabela datacache)
Dane a jednoczzesnie zapisywaane do bazy i do handlera
Odczyt:
Najapierw próba odczytu poprzez handler, jeśli nieudana to probuje odczytac z bazy ? udana z bazy to odczytane dane rowniez sa zapisywane przez handler : nieudana generowana jest zawartosc cache'u i zapisywana w bazie i poprzez handler.