Webboard

Pełna wersja: Problem z aktualizacją wtyczki – błąd kompatybilności po przejściu na PHP 8.2
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Dzień dobry,
Podczas aktualizacji mojego forum do najnowszej wersji PHP 8.2 napotkałem poważny problem z jedną z kluczowych wtyczek (odpowiedzialną za zarządzanie profilami użytkowników). Po przejściu na nową wersję serwera pojawia się komunikat błędu o niezgodności kodu, a sama wtyczka przestaje działać.
Próbowałem już:
  • wyłączenia i ponownej instalacji wtyczki,
  • oczyszczenia cache oraz sprawdzenia logów MySQL,
  • kontaktu z autorem wtyczki (niestety brak odpowiedzi od kilku tygodni).
Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenie przy migracji na PHP 8.2?
  • Czy istnieją sprawdzone obejścia lub zamienniki tej wtyczki?
  • A może lepiej zostać przy PHP 8.1, dopóki nie wyjdzie oficjalna aktualizacja?
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i praktyczne wskazówki.
Pozdrawiam,
Anne
1v1 lol
Przedewszystkim aby coś poradzić musisz podać treść błędów oraz jakiej wtyczki używasz
Masz rację, bez konkretów ciężko coś doradzić. subway surfers
Anne, wrzuć proszę dokładny komunikat błędu (najlepiej cały stack trace z logów PHP) i nazwę wtyczki — wtedy będzie wiadomo, czy to kwestia niezgodności z PHP 8.2, czy np. błędnych typów w kodzie.
Z moich doświadczeń część starszych pluginów ma problem z deprecated dynamic properties, więc czasem wystarczy mała poprawka w kodzie.
Jeśli wtyczka jest popularna, możliwe, że istnieje kompatybilny fork na GitHubie lub w repozytorium wtyczek.
Among Us