Witam.
Aktualnie na stronie: fabek.pl posiadam forum a na blog.fabek.pl posiadam blog. Chciałbym to zamienić. Blok chcę przenieść na adres "fabek.pl" a forum na "grupa.fabek.pl".
Moglibyście mi pomóc w tym? Jak to najlepiej zrobić? Nie chciałbym bawić się w przekierowania, tylko po prostu to wszystko poprzenosić.
Z góry dziękuję za pomoc.
Utwórz subdomenę
grupa, w zależności od hostingu albo stworzy Ci podkatalog w folderze domeny głównej, albo katalog obok głównej. Nie zapomnij też o stworzeniu kopii zapasowych, to ważne, bo gdy pójdzie coś nie tak, zawsze będziesz mógł wrócić na początek i próbować dalej.
Przejdź do ACP => Konfiguracja => Ustawienia => Ustawienia strony => i zmień:
URL forum - podaj nowy adres pod którym znajduje się forum
Domena cookies i ścieżka cookies - dla
www.grupa.fabek.pl:
Cookie Domain:
.grupa.fabek.pl
Cookie Path:
/
Sprawdź teraz, czy w pliku
inc/settings.php (FTP) zastosowane zostały powyższe zmiany. Chodzi o pola
$settings['bburl'],
$settings['cookiedomain'] i
$settings['cookiepath'] jeśli tak, możesz zacząć przenosić pliki forum pod nowy adres do stworzonego na początku folderu.
Z przeniesieniem wordpressa będzie trochę łatwiej. Przejdź do ustawień => Ogólne i jeśli nic nie zmieniałeś w plikach wordpressa, powinieneć mieć możliwość edycji dwóch pól:
Adres WordPressa (URL)
Adres witryny (URL)
Zmień ich zawartość na
http://fabek.pl i zapisz. Teraz możesz przenieść pliki wordpressa do głównego folderu domeny (pod warunkiem, że przeniosłeś już forum)
Mam nadzieję, że niczego nie pominąłem...
Dziękuję bardzo za pomoc
Wszystko świetnie opisane. Jestem już po przenosinach i wszystko śmiga tak jak powinno
Pozdrawiam.