Sam długgggo nie mogłem wybrać, przez co naprawdę porządnie wybadałem sprawę
Cechy mybb:
- aktywnie rozwijany
- prosty w obsłudze
- posiada kilka fajnych rzeczy np. ocenianie tematów, reputacja
- jego wydajność jest mocno uzależniona od konfiguracji serwera - na niektórych hostingach smiga aż miło, na innych chodzi znacznie wolniej niż zapchany modyfikacjami phpBB by Przemo
- w standardzie seo praktycznie nie istnieje, są 2 modyfikacje z czego 1 naprawdę o sporych możliwościach, lecz trzeba liczyć się ze zwiększonym obciążeniem
- brak możliwości sprawdzania
nieprzeczytanych postów jak w Przemo
- bardzo niewielki wybór styli, choć stworzenie własnego nie nastręcza zbyt wielkich trudności
- wbrew pozorom, jego społeczność jest niestety niewielka
Cechy phpbb3:
- aktywnie rozwijany
- prosty w obsłudze, choć panel usera gorzej wykonany niż w mybb
- standardowo nie ma zbyt wielu pierdół, ale jeżeli potrafimy instalować wtyczki to zrobimy z nim co zechcemy
- w standardzie seo nie istnieje, istnieje natomiast bardzo rozbudowany premod seo phpbb o ogromnych możliwościach i bardzo wysokiej wydajności
- styli jest sporo, tworzenie własnego jest nieco trudniejsze niż w mybb ale mamy znacznie większe pole do popisu
- obecnie posiada wbudowany mechanizm do sprawdzania nieprzeczytanych postów
- jest naprawdę szybki
- ze względu na popularność rodziny phpbb, jest dla użytkowników bardzo intuicyjny
- do konserwacji / aktualizacji wymaga więcej czasu niż mybb
Oba mają swoje wady i zalety. Jeżeli myślisz o konwersji, to ja wybrałbym phpBB3. Zresztą, dokonałem już w lutym bieżącego roku takiego wyboru i naprawdę nie żałuję. Przy stawianiu nowego forum już bym się wahał i zależnie od potrzeb wybierał właśnie pomiędzy phpBB3 a MyBB (za osławionym smf czy punbb jakoś nie przepadam).