20.02.2018, 19:14
Witam serdecznie, na wstępie chciałbym zaznaczyć, że jestem osobą, która ma od niedawna styczność z tematyką tworzenia i edycji forum, dlatego proszę o wyrozumiałość. Otóż mój problem przejawia się tym, że nie potrafię korzystając ze stylu Vienna 1.8, dostosować szerokości działów do ogólnej szerokości forum (prawdopodobnie niezrozumiale to sformułowałem, ale postaram się to zilustrować grafikami i na ich przykładzie tłumaczyć w czym problem). Dodam również, że szukałem solucji przy pomocy google, jednakże żaden z odnalezionych tematów, nie pozwolił mi uporać się z problemem (często pytania były z przed kilku lat, linki oraz ilustracje powygasały co bardzo utrudniło weryfikację problemu ; / )
Tak wygląda forum na głównej stronie:
Tak po wejściu w jakiś dział:
I tutaj pojawia się problem, ponieważ nie potrafię dostosować szerokości "działów" oraz "postów/wątków" wewnątrz nich do szerokości na stronie głównej.
Stronę główną zedytowałem w:
Strona główna -> Paczki Szablonów -> Vienna Templates -> Edycja Szablonu: Index.
Wyrzuciłem panele boczne, które są mi niepotrzebne oraz zmieniłem nieco kod aby móc wyśrodkować i dostosować szerokość forum:
Strona główna -> Paczki Szablonów -> Vienna Templates -> Edycja szablonu: forumdisplay (dla działów)
Strona główna -> Paczki Szablonów -> Vienna aTemplates -> Edycja szablonu: showthread (dla wątków)
I tutaj zwracam się z prośbą o pomoc, w nakierowaniu albo wytłumaczeniu w jaki sposób będę mógł dostosować wcześniej wymienione pozycje pod względem szerokości, do tej ustawionej na głównej stronie. Czy jest może jakiś sposób, żeby wszystkie te szerokości dostosować za jednym zamachem, przy pomocy edycji jakiegoś jednego kodu np. w global.css ? Z góry dziękuję za poświęcony czas i pozdrawiam !
Tak wygląda forum na głównej stronie:
Tak po wejściu w jakiś dział:
I tutaj pojawia się problem, ponieważ nie potrafię dostosować szerokości "działów" oraz "postów/wątków" wewnątrz nich do szerokości na stronie głównej.
Stronę główną zedytowałem w:
Strona główna -> Paczki Szablonów -> Vienna Templates -> Edycja Szablonu: Index.
Wyrzuciłem panele boczne, które są mi niepotrzebne oraz zmieniłem nieco kod aby móc wyśrodkować i dostosować szerokość forum:
Cytat:<html>Idąc tym tropem chciałem zedytować w szablonach szerokość działów i postów/wątków, aczkolwiek nie znalazłem tam żadnej podobnej funkcji. Szukałem w następujących szablonach:
<head>
<title>{$mybb->settings['bbname']}</title>
{$headerinclude}
<script type="text/javascript">
<!--
lang.no_new_posts = "{$lang->no_new_posts}";
lang.click_mark_read = "{$lang->click_mark_read}";
// -->
</script>
</head>
<body id="forums">
{$header}
<div class="side" style="float: center; width: 21%">
</div>
<div class="forum" style="margin:0 auto; width: 55%;">{$forums}</div> (tutaj lekko zedytowany kod)
{$boardstats}
<br class="clear" />
{$footer}
</body>
</html>
</body>
</html>
Strona główna -> Paczki Szablonów -> Vienna Templates -> Edycja szablonu: forumdisplay (dla działów)
Strona główna -> Paczki Szablonów -> Vienna aTemplates -> Edycja szablonu: showthread (dla wątków)
I tutaj zwracam się z prośbą o pomoc, w nakierowaniu albo wytłumaczeniu w jaki sposób będę mógł dostosować wcześniej wymienione pozycje pod względem szerokości, do tej ustawionej na głównej stronie. Czy jest może jakiś sposób, żeby wszystkie te szerokości dostosować za jednym zamachem, przy pomocy edycji jakiegoś jednego kodu np. w global.css ? Z góry dziękuję za poświęcony czas i pozdrawiam !