wersja skryptu MyBB: 1.8.7
adres forum: http://polscy-youtuberzy.pl
na czym polega problem (screen, opis, komunikaty):
Witam czy polskie znaki, specjalne i interpunkcyjne w nickach są niebezpieczne? - Mogą być z tym jakieś problemy?
Odkąd korzystam z MyBB nie spotkałem się z ani jedną sytuacją, gdzie polskie znaki w nicku by w czymś szkodziły. Możesz zauważyć, że zarówno to forum, jak i nawet oficjalny support MyBB zezwala na używanie polskich znaków w nickach i nie ma z tym żadnego problemu.
(08.05.2016, 00:42)Divir napisał(a): [ -> ]Odkąd korzystam z MyBB nie spotkałem się z ani jedną sytuacją, gdzie polskie znaki w nicku by w czymś szkodziły. Możesz zauważyć, że zarówno to forum, jak i nawet oficjalny support MyBB zezwala na używanie polskich znaków w nickach i nie ma z tym żadnego problemu.
a znaki interpunkcyjne i specjalne?
To już zależy jakie znaki specjalne i z czego dokładnie korzystasz. W czystej najnowszej wersji MyBB nie powinno być z nimi problemu (nawet z cudzysłowem i apostrofem), ale dla pewności lepiej ich nie używać. Mogą jeszcze spowodować jakieś kompilacje z pluginami.
Cudzysłowy czy apostrofy są zabronione, nie utworzysz konta z takimi znakami.
(08.05.2016, 00:34)TheKubski napisał(a): [ -> ]czekam na więcej opinii bo na konkurencyjnym forum mówili co innego.
I coś co mogłoby rozsypać Ci forum jest od tak dostępne dla każdego? Wykluczone/niebezpieczne znaki których nie użyjesz w loginie podałem w linkach w poprzednim poście.
(08.05.2016, 01:12)Matslom napisał(a): [ -> ]Cudzysłowy czy apostrofy są zabronione, nie utworzysz konta z takimi znakami.
Na 1.8.7 MyBB domyślnie pozwala tworzyć takie konta z tego co widzę. :p
Chyba, że tylko walidator js zezwala, a dalszy kod php już nie (nie sprawdzałem już tego).
żaden znak odpowiednio zwalidowany nie powinien tworzyć problemów(wystarczy że skrypt zamienia znak na encję).