wersja skryptu MyBB: 1.8.4
adres forum: www.ptg.xaa.pl
na czym polega problem (screen, opis, komunikaty):
Witam mam do was pytanie jak zrobić prosty panel na forum z statystykami pobranymi z np bazdy danych o nazwie xxx . Odrazu mówię że ogarniam zapytania MySql oraz nie problem na serwie MySql podłączyć
Serwer to serwer SAMP.
Chcę się dowiedzieć na początek jak zrobić prosty nawet na stronie głównej może być panel z danymi z bazy xxx . Np. towary: dostępność itp.
Nie zaleca się używania mysql, jak już coś to mysqli.
Do połączenia z bazą użyłbym wbudowanej klasy w mybb.
Kod PHP:
$my_base_config = array (
'hostname' => 'nazwa hosta',
'username' => 'nazwa użytkonika',
'password' => 'haslo',
'database' = 'nazwa bazy',
'type' = 'mysqli',
'table_prefix' = '');
$my_base = new DB_MySQLi;
$my_base->connect($my_base_config);
$my_base->set_table_prefix($my_base_config['table_prefix']);
$my_base->type = $my_base_config['type'];
Lista dostępnych metod
http://docs.mybb.com/1.8/development/plu...e-methods/ tyle że zamiast $db-> używasz $my_base->
ogarniam zapytania MySql w Pawn , czyli co mam dać ? Jeśli chciałbym zrobić nową podstronę taki jakby portal na forum
Zapytania PHP a PAWN są niemalże identyczne, bardzo podobne.
Połącz się z Twoją bazą danych klasą, co podał Matslom (chyba najlepsze wyjście..).
Potem tylko wyciągasz co chcesz z bazy danych, przez użycie np.
Kod PHP:
$query = $my_base->query("SELECT * FROM table WHERE field='value'");
while($result = $my_base->fetch_array($query))
{
$data1 = $result['FieldName1'];
$data2 = $result['FieldName2'];
// ...
}
Przykład z dokumentacji MyBB.
to ten kod gdzie mogę dać ? jeśli bym chciał zrobić nową podstronę z jakimś tłem + przycisk np. forum
To jest moja podstrona co jest nie tak ?
Zapisany plik masz jako .html? Powinien być .php. Do tego musisz dołączyć global.php z głównego katalogu forum.
czyli jak tak od 0 napisać portal ?
mam taki jakby portal są tam 4 przyciski forum , portal , administracja, status serwera , chcę dodać 5 przycisk np. Towary i żeby tam pobierało dane z bazy danych i wyświetlało.
No to przecież już dostałeś potrzebne informacje do pobrania rekordów z bazy danych...
A ten przycisk... Dodaj go po prostu względem poprzednich zmieniając nazwy/wartości.
Pomagacie ale to tak z przymusu i tak jakbym był jakimś webmasterem , gdzie mam dać połączenie z bazą danych w przycisku czy na górze portalu ?
Mój portal
adiq15 napisał(a):Pomagacie ale to tak z przymusu i tak jakbym był jakimś webmasterem ,
Jakby nie patrzeć, sam napisałeś, że potrafisz operować zapytaniami w PAWN...
adiq15 napisał(a):gdzie mam dać połączenie z bazą danych w przycisku czy na górze portalu ?
Co ma przycisk do tego portalu? Jedynie odnośnik (no chyba, że o czymś nie wiem...). Proste, że w pliku tego 'portalu'.