14.02.2015, 12:48
wersja skryptu MyBB: 1.8.3
adres forum: forum testowe, bez domeny - adres jest tu raczej zbędny
na czym polega problem (screen, opis, komunikaty):
Witam.
Parę dni temu zainstalowałem na swoim VPS'ie MyBB. Samo forum działa bez zarzutów. Chciałem jednak dodać podstronę, która pobiera dane do wyświetlenia z mysql, ale innego niż to, które jest podpięte pod samo forum. Problem w tym, że nie mogę połączyć się z ów drugą bazą i sama strona dziwnie wygląda, jakbym omylił jakąś klamrę:
Szukałem podobnych problemów i jedni radzili wykorzystać wbudowaną klasę w MyBB do łączenia się z mysql albo używanie mysqli, ale efekt był podobny.
I tu pytania. Czy to ja coś źle robię? Czy w MyBB trzeba się łączyć z inną bazą danych w jakiś konkretny, niestandardowy sposób? Czy w ogóle można podłączyć się do drugiej bazy?
Kod szablonu wygląda mniej więcej tak (pozmieniałem nazwy komórek itp w celu bezpieczeństwa):
Dodatkowo jeśli wrzucam treść tego szablonu na oddzielną stronę, nie związaną z MyBB to wszystko wyświetla się poprawnie:
adres forum: forum testowe, bez domeny - adres jest tu raczej zbędny
na czym polega problem (screen, opis, komunikaty):
Witam.
Parę dni temu zainstalowałem na swoim VPS'ie MyBB. Samo forum działa bez zarzutów. Chciałem jednak dodać podstronę, która pobiera dane do wyświetlenia z mysql, ale innego niż to, które jest podpięte pod samo forum. Problem w tym, że nie mogę połączyć się z ów drugą bazą i sama strona dziwnie wygląda, jakbym omylił jakąś klamrę:
Szukałem podobnych problemów i jedni radzili wykorzystać wbudowaną klasę w MyBB do łączenia się z mysql albo używanie mysqli, ale efekt był podobny.
I tu pytania. Czy to ja coś źle robię? Czy w MyBB trzeba się łączyć z inną bazą danych w jakiś konkretny, niestandardowy sposób? Czy w ogóle można podłączyć się do drugiej bazy?
Kod szablonu wygląda mniej więcej tak (pozmieniałem nazwy komórek itp w celu bezpieczeństwa):
Kod PHP:
<html>
<head>
{$headerinclude}
<title>Podstrona</title>
</head>
<body>
{$header}
<table border="0" cellspacing="{$theme['borderwidth']}" cellpadding="{$theme['tablespace']}" class="tborder" style="clear: both; border-bottom-width: 0;">
<tr>
<td class="thead" colspan="2">
Panel Gracza
</td>
</tr>
<tr>
<td class="trow2 post_content">
Lista banów na konta.
<table border=1 cellspacing=1 cellpadding=2>
<tr>
<td>id</td><td>Nick</td><td>Powód</td>
</tr>
<?PHP
$username="user";
$password="haslo";
$database="baza";
if(mysql_connect('localhost',$username,$password))
{
echo "Połączono";
}
else
{
echo "Nie połączono";
}
@mysql_select_db($database) or die("Nie odnaleziono bazy danych");
mysql_query("SET CHARSET utf8");
$query = mysql_query("SELECT * FROM Tabela");
if($query)
{
$num = mysql_numrows($query);
$i = 0;
$id;
$reason;
while ($i < $num)
{
$uid = mysql_result($query, $i, "JakiesID");
$query2 = mysql_query("SELECT Cos FROM InnaTabela WHERE id=$uid LIMIT 1");
$nick = mysql_result($query2, 0, "Cos");
$id = mysql_result($query, $i, "id");
$reason = mysql_result($query, $i, "CosInnego");
echo "<tr><td>$id</td><td>$nick</td><td>$reason</td></tr>";
$i++;
}
}
else
{
echo "<td rowspan=3>Nie można wykonać zapytania!</td>";
}
mysql_close();
?>
</table>
</td>
</tr>
</table>
{$footer}
</body>
</html>
Dodatkowo jeśli wrzucam treść tego szablonu na oddzielną stronę, nie związaną z MyBB to wszystko wyświetla się poprawnie: