08.01.2015, 02:15
wersja skryptu MyBB:1.8.3
na czym polega problem (screen, opis, komunikaty, nazwa stylu/theme/szablonu):
Nie wiem jak poszerzyć obszar ".wrapper" w stylu Squere.
Witam, chciałem zmienić szerokość klasy ".wrapper" i ".forums" w stylu squere do mybb 1.8.*.
Normalnie wartość wrappera wynosi "width:984px; min-width:984px;", a forums "width:984px" lub "width:"724px".
Całość jest sterowana tym skryptem:
Jak widać skrypt zmienia rozdzielczość ".forums" i chowa lub pokazuje ".sidebar", gdy się kliknie odpowiedni przycisk.
Chcę wrappera poszerzyć tak aby wraz z wnętrzem zajmował co najmniej 80% obszaru ekranu, tabelka ".forums" była również odpowiednio szeroka.
Problem jest taki, że jak wrappera ustaiwię na szerokość 80% i min-width:80%, a w skrypcie JQ przestawię wszystko również na odpowiednie wartości procentowe, to ogólnie skalowanie tych tabelek i wrappera jest właściwe, ale tylko na panoramicznej rozdzielczości. Gdy zacznę zmieniać rozmiar przeglądarki, to tabelka ".sidebar" wskakuje nad tabelkę ".forums", bo powstają dysproporcje i się one nie mieszczą, a wszystko przez te %. Chcę aby zawsze, bez względu na rozdzielczość tabelki wyświetlały się poprawnie obok siebie. Ogólnie wiem dlaczego tak się dzieje, bo w ogóle te procenty mieszają wszystko, ale jak wymuszę rozmiar w pixelach, to np. w telefonie tabelki będą za szerokie, wyskoczą z wrappera.
Czy wiecie jak to poszerzyć bez wspomnianych problemów?
na czym polega problem (screen, opis, komunikaty, nazwa stylu/theme/szablonu):
Nie wiem jak poszerzyć obszar ".wrapper" w stylu Squere.
Witam, chciałem zmienić szerokość klasy ".wrapper" i ".forums" w stylu squere do mybb 1.8.*.
Normalnie wartość wrappera wynosi "width:984px; min-width:984px;", a forums "width:984px" lub "width:"724px".
Całość jest sterowana tym skryptem:
Kod:
<script type="text/javascript">
jQuery(function($) {
$(".clickedbuttons").hide();
$(".buttons").click(function() {
$(".sidebar").animate({height: "hide", opacity: 0}, 500,
function() {
$(".forums").animate({width: "984px"}, 500);
});
$(this).hide();
$(".clickedbuttons").show();
$.cookie("sidebar","collapsed", {expires: 365});
return false;
});
$(".clickedbuttons").click(function() {
$(".forums").animate({width: "724px"}, 500,
function() {
$(".sidebar").animate({height: "show", opacity: 1}, 500);
});
$(this).hide();
$(".buttons").show();
$.cookie("sidebar","expanded", {expires: 365});
return false;
});
if($.cookie("sidebar") == "collapsed") {
$(".buttons").hide();
$(".clickedbuttons").show();
$(".forums").css("width","984px");
$(".sidebar").hide();
}
});
</script>
Kod:
.wrapper {
width: 984px;
margin: 0 auto;
padding: 0 20px;
min-width: 984px;
}
Jak widać skrypt zmienia rozdzielczość ".forums" i chowa lub pokazuje ".sidebar", gdy się kliknie odpowiedni przycisk.
Chcę wrappera poszerzyć tak aby wraz z wnętrzem zajmował co najmniej 80% obszaru ekranu, tabelka ".forums" była również odpowiednio szeroka.
Problem jest taki, że jak wrappera ustaiwię na szerokość 80% i min-width:80%, a w skrypcie JQ przestawię wszystko również na odpowiednie wartości procentowe, to ogólnie skalowanie tych tabelek i wrappera jest właściwe, ale tylko na panoramicznej rozdzielczości. Gdy zacznę zmieniać rozmiar przeglądarki, to tabelka ".sidebar" wskakuje nad tabelkę ".forums", bo powstają dysproporcje i się one nie mieszczą, a wszystko przez te %. Chcę aby zawsze, bez względu na rozdzielczość tabelki wyświetlały się poprawnie obok siebie. Ogólnie wiem dlaczego tak się dzieje, bo w ogóle te procenty mieszają wszystko, ale jak wymuszę rozmiar w pixelach, to np. w telefonie tabelki będą za szerokie, wyskoczą z wrappera.
Czy wiecie jak to poszerzyć bez wspomnianych problemów?