06.09.2007, 20:04
Jak wiadomo, co do legalności od jakiegoś czasu Polska szaleje (a raczej ZPAVy, FOTA'y i inne psubraty ).
Nie wiem też, czy macie świadomość, że serwisy takie jak choćby nasze forum trzeba rejestrować, co jest oczywiście chorym pomysłem.
Sami poczytajcie:
Oprócz tego tutaj znajdziecie Wiki dotyczącą projektu zmian w ustawie: http://projekt-prawo-prasowe.wikidot.com/start
Jak myślicie - uda się to przepchnąć dalej?
Nie wiem też, czy macie świadomość, że serwisy takie jak choćby nasze forum trzeba rejestrować, co jest oczywiście chorym pomysłem.
Sami poczytajcie:
Cytat:Apelujemy do wszystkich Internautów, zwłaszcza osób, będących właścicielami stron internetowych, o pomoc w tworzeniu projektu ustawy „Obywatelska Ustawa o Prawie Prasowym”, a następnie w dalszym etapie projektu, o pomoc w zebraniu podpisów pod ustawą, po to, abyśmy już nigdy więcej nie musieli padać ofiarą, chorych przepisów. Przepisów, które ograniczają naszą wolność, takich jak obecna ustawa o prawie prasowym, zobowiązująca właścicieli stron internetowych, w tym użytkowników serwisów blogowych, do przymusowej rejestracji swoich www w sądzie.
Polskie prawo stanowi, iż internet, jako całość jest środkiem masowego przekazu i podlega tym samym restrykcjom prawnym, co prasa. Mówiąc mniej ogólnie, każda forma działalności, uprawianej przez dłuższy okres czasu i mającej charakter stały, tak, jak strony internetowe, czy blogi, zobowiązuje twórcę, czy też właściciela www, do rejestracji. Sytuację tą, uważamy za największy absurd XXI w., który działa na szkodę społeczną. Obecna ustawa o prawie prasowym, jawnie ogranicza sferę wolnościową człowieka, dokonuje inwazji w Jego życie prywatne (rejestracja anonimowych blogów o charakterze pamiętnika), sprzyja cenzurowaniu twórczości, zabija kreatywność, a w efekcie prowadzi do zahamowania rozwoju społeczeństwa informacyjnego. Dlatego nie możemy pozwolić na to, aby w państwie o ustroju demokratycznym, funkcjonowało prawo, krzywdzące jego obywateli, tylko z tego względu, iż twórcy aktualnej ustawy uprościli pojęcie z zakresu komunikacji masowej, tj. „internetu”, ogarniając go jako całość, a nie jego poszczególne części składowe.
W związku z tym, zwracamy się do Was – Internautów z prośbą o pełną mobilizację i pomoc w realizacji projektu, dotyczącego „Obywatelskiej Ustawy o Prawie Prasowym”. Zwłaszcza prawników zaznajomionych z prawem prasowym i prawami Internetu. Osoby zainteresowane współpracą z nami, prosimy o kontakt e-mailowy: biuro@partiapiratow.org.pl, w celu zebrania grupy ludzi, która zajmie się przygotowaniem projektu ustawy, którą następnie poddamy Waszej – Internautów ocenie.
Oprócz tego tutaj znajdziecie Wiki dotyczącą projektu zmian w ustawie: http://projekt-prawo-prasowe.wikidot.com/start
Jak myślicie - uda się to przepchnąć dalej?