Ostatnio toczymy rozmowę z Ekipą o tworzeniu naszej polskiej Wikipedii dla MyBB. Byłaby czymś na wzór
http://wiki.mybboard.net/index.php/Main_Page
I teraz chcielibyśmy zapytać Was - czy uważacie taki projekt za potrzebny i czy włączylibyście się w jego tworzenie?
Czekamy na Wasze głosy i pomysły
Zmieńmy typ ankiety na nie publiczną
.
(18.05.2009, 13:53)Victor napisał(a): [ -> ]Zmieńmy typ ankiety na nie publiczną .
Tylko ciężko będzie później wyłowić ewentualnie chętne osoby do współpracy, stąd publiczna ankieta
Dla mnie WIKI ma sens i chętnie wezmę udział w tworzeniu projektu.
Jestem na tak. Wielu szybciej odnajdzie odpowiedź na swoje pytania.
Wydaje mi się, że z pewnością jest to dobry i mądry pomysł między innymi przez to, że połowa osób będzie znajdywała tam pytania na swoje odpowiedzi i forum będzie odpływać od ludzi którzy będą chcieli zadawać pytania banalnie proste.
Wyrażając swoją opinię uważam że ten pomysł jest zbędny. Po pierwsze jest wersja na mybboard.net - anglojęzyczna, ale jest to dobrze przygotowana dokumentacja. Może najwyżej przygotować jej tłumaczenie. Ale czy jest sens dublować? Jeśli ktoś potrzebuje to skorzysta z anglojęzycznej.
A działy z poradami i tutorialami mamy na forum podpięte. To i po co jeszcze wiki tworzyć?
(19.05.2009, 21:04)przemu napisał(a): [ -> ]Wyrażając swoją opinię uważam że ten pomysł jest zbędny. Po pierwsze jest wersja na mybboard.net - anglojęzyczna, ale jest to dobrze przygotowana dokumentacja. Może najwyżej przygotować jej tłumaczenie. Ale czy jest sens dublować? Jeśli ktoś potrzebuje to skorzysta z anglojęzycznej.
A działy z poradami i tutorialami mamy na forum podpięte. To i po co jeszcze wiki tworzyć?
Tak samo można powiedzieć, że polski support jest zbędny skoro mamy mybboard.net
Wiki, imo, ułatwi innym wyszukiwanie potrzebnych informacji. Oczywiście jeśli potrafią szukać.
Czym innym dla mnie jest wsparcie dla skryptu, a czym innym taka dokumentacja. Po części mam wrażenie że będzie to dublowanie wartości forum. A i tak znając pytających - wpierw zapytają na forum, a potem poszukają w Wiki skierowani przez nas.
(19.05.2009, 21:49)przemu napisał(a): [ -> ]Czym innym dla mnie jest wsparcie dla skryptu, a czym innym taka dokumentacja. Po części mam wrażenie że będzie to dublowanie wartości forum. A i tak znając pytających - wpierw zapytają na forum, a potem poszukają w Wiki skierowani przez nas.
Ale właśnie o to chodzi
Nasza "dokumentacja" nie byłaby tak rozbudowana. Znalazłyby się tam takie zagadnienia jak:
- instalacja foum
- CHMOD i jak to ugryźć
- jak instalować style MyBB itp.
Pytania proste, na które mamy tutaj milion odpowiedzi - więc pisanie za każdym razem jest męczące lub wyszukiwanie na Supporcie wątku.
Nasza Wiki byłaby zbiorem dobrze i logicznie posortowanych tutoriali, ładnie i składnie, krok po kroku, szczególnie dla tych początkujących MyBBowców.
#UP
Takie coś było by świetnym pomysłem bo sam jak tu wszedłem powiem wam, że trochę czasu trzeba spędzić by znaleźć wszystko co się potrzeba, a tak tam by było wszystko posortowane po prostu genialnie
.
No panowie, widzę, że ludzie popierają pomysł na MyBB Wiki. A tak przy okazji do kiedy może potrwać ta ankieta?
Pomysł średni
wiem co się dzieje z wiki phpBB3 - mało kto tam tworzy, a użytkownikom wygodniej napisać/wyszukać na forum niż w wiki... .
TAK, Wiki ma sens i chętnie wezmę udział w tworzeniu projektu.
Chętnie pomogę przy pracach, tylko pisać co i jak