wersja skryptu MyBB: 1.6.9 / 1.6.11 ( Uzywam 2 fora )
adres forum: Nie potrzebne
na czym polega problem (screen, opis, komunikaty, nazwa stylu/theme/szablonu): Witam podczas poszukiwania jakiegoś fajnego stylu natknełem się na ten
brak linku po zainstalowaniu go na forum wszedłem w link autra w stopce, spojrzałem na style jakie ma na sprzedaż i natknełem się na ten co wgrałem do siebie i zobaczyłem że jest on płatyn. Moje pytanie brzmi czy moge go używać bez żadnych obaw czy lepiej nie ?
Strona autora -
Klik
Ja bym na twoim miejscu zgłosił się z tym do Autora stylu, skontaktuj się z nim i opisz, że natknąłeś się na ten link, możliwe, że będzie taki hojny i udostępni Ci ten styl za darmo. Lepiej dowiedz się wcześniej niż potem będziesz miał/a problemy.
Napisałem i niestety nie był taki hojny. ;d
Robisz sobie coś styl/plugin/program i sprzedajesz go po x zł za sztukę. Chciałbyś, aby ktoś sobie pobierał twoje dzieło za darmo z warezów i sobie je używał?
To jest po prostu kradzież i owy styl powinieneś, albo kupić, albo usunąć i znaleźć inny.
Link do forum, który podałeś, to strona z piratami, 90% skryptów/styli jest nielegalnych. Pobieranie z takich stron łatwo może owocować tym, że w każdej chwili możesz zostać posądzony o kradzież, a nawet nieświadomie możesz nawet pobrać niebezpieczny kod wraz z tym np. wirusy i ułatwienia dla hackera.
Gloverek ma racje, chociaż z tymi wirusami się nie zgodzę, bynajmniej nie na stronie, bo jeśli nie masz włączonego aktywatora php w szablonach to chyba nic się nie da zrobić nawet jeśli tam jest php.
Moim zdaniem za używanie go możesz zostaćposądzony o kradzież, ale nie za ściągnięcie
A od siebie tylko tyle dodam, że jeśli to moderlo, to ten kto to ripował nawet nie znał sięna swoim fachu, ale obstawiam ameyuri'ego.
(14.11.2013, 20:27)Anubis_Ostatni napisał(a): [ -> ]Gloverek ma racje, chociaż z tymi wirusami się nie zgodzę, bynajmniej nie na stronie, bo jeśli nie masz włączonego aktywatora php w szablonach to chyba nic się nie da zrobić nawet jeśli tam jest php.
Można umieścić JavaScript, więc dochodzi cała gama możliwych ataków
Przede wszystkim autor może napisać skargę do hostingu z dowodami, co w większości przypadków kończy się zawieszeniem konta, bo sam hosting nie chce mieć problemów. A znaleźć hosting po domenie/ip to raczej nic trudnego.
(14.11.2013, 22:24)Devilshakerz napisał(a): [ -> ] (14.11.2013, 20:27)Anubis_Ostatni napisał(a): [ -> ]Gloverek ma racje, chociaż z tymi wirusami się nie zgodzę, bynajmniej nie na stronie, bo jeśli nie masz włączonego aktywatora php w szablonach to chyba nic się nie da zrobić nawet jeśli tam jest php.
Można umieścić JavaScript, więc dochodzi cała gama możliwych ataków
Ano da się da, ale nie spotkałem się jeszcze nigdy z stylem zaiwrającym złośliwe oprogramowanie.
A chcesz się spotkać z takim złośliwym oprogramowaniem ?
Wystarczy pobrać z takich stron np. plugin, skrypt, styl. Skrypt nie uchroni przed złośliwym kodem.
Chcesz być np. na tej liście hack'niętych stron ?
http://zone-h.com/archive (ustaw filtr na .pl)
Wydawało mi się bardziej, że hacknięte strony to bardziej przez ipb (backdoory). A poza tym nawet bez takich złośliwych skryptów można zostać zhackowanym...
Dział nie jest off topikiem i nie dotyczy bezpośrednio mybb. Leci do HP. Ponad to: Autor zabronił używania stylu - koniec i kropka - koledzy nie ma co dyskutować. Stylu używać nie możesz. Pozdrawiam.
(14.11.2013, 18:07)Matslom napisał(a): [ -> ]Robisz sobie coś styl/plugin/program i sprzedajesz go po x zł za sztukę. Chciałbyś, aby ktoś sobie pobierał twoje dzieło za darmo z warezów i sobie je używał?
To jest po prostu kradzież i owy styl powinieneś, albo kupić, albo usunąć i znaleźć inny.
Usunełem, ale widzę że tu się dyskusja zrobiła. . Temat chyba można już zamknąć.