co myslicie o pozycjonowaniu mybb
lepsze frendly links w wersji:
adres/forum-11f.html
czy adres/nazwa-forum-11f.html
ktore lepiej indexuje google
?
Jaka taktyke obrac przy pozycjonowaniu forum?
O wiele lepsze są linki w formacie /nazwa_działu, /nazwa_tematu
Warto pododawać noffolow do linków.
Cytat:Jaka taktyke obrac przy pozycjonowaniu forum?
Zależy od fraz.
Każdą stronę/forum da się wypozycjonować tylko wszystko zależy od czasu i $
z racji nie dlugiego zywota mojego forum
moge sobie pozwolic na ten konfort by przegladac jakie linki zindexowal google i looknolem ze wlasnie tych forum-f12.htm czy showtopic-215.html zaindexowal wiecej ;/
zupełnie nie ma to znaczenia. ważne jest tylko to, żeby nie było parametrów w adresie (?, &, =). ilość zaindeksowanych typów linków w twoim wypadku jest przypadkowa.
z tym pozycjonowaniem mybb to jak z tresowaniem mrówki, to seo i ten piękne znaczki w adresie lub meta tagi, których bot nie widzi, mimo, że są w include
Właśnie -
Kod:
Warto pododawać noffolow do linków.
Dlaczego ? Dla mnie wygląda to tak: mam plugin do tagów, który generuje linki w showthread.php?id=xxx i gdy mu dam nofollow to googe zostawi te linki, w takim razie po co mi tagi?!
Co do Seo Links!, nie zrobisz z tym sitemapy - plugin do sitemapów nie współpracuję z plugiem do seo link (i to mnie dobija!), może ktoś da jakiś skrypt, który postrafi zmienić z showthread.php na SEO linki. Gdy masz taki układ google wali Ci warning na Twój sitemap i nara chłopie.
chodzi o nofollow w linkach znajdujących się w postach. po prostu im mniej linków na stronie tym lepiej. linki mające nofollow nie są wliczane do wszystkich znajdujących się na stronie.
Gdzie mozna ustawic atrybut nofollow?
Włączenie nofollow dla wszystkich linków nie jest dobre jeśli linkujemy wewnętrznie w postach. Ja odradzam włączanie tej opcji.
A czy istnieje opcja aby tylko linki z postów i stópek użytkowników były oznaczone jako noffolow a inne wychodzące np. z stópki forum (footer) pozostawić jako dofollow ?
To może i ja dorzuce swoje 3 grosze. Co do optymalizacji mybb warto postawić na autorskie rozwiązania. Oczywiście google seo i plugin lukasamd poprawiający tyt. obowiązkowo. Moim zdaniem nie ma co porównywać zaplecza wtyczek seo phpbb jak i mybb. Jeżeli chodzi o samo pozycjonowanie, warto postawić na niebanalny content - to jest klucz do sukcesu.
Jeżeli potrafisz samym contentem, optymalizacją i seolinkami wejść w TOPy średnich czy trudnych fraz to moje gratulacje...
Dokładnie. To powinna być podstawa pozycjonowania - content i neutralne podejście do "dziwnych zmian". Zgadzam się również z tym, że porównanie możliwości SEO w phpBB a MyBB to pomyłka. Zupełnie inne podejście, zupełnie inne wykonanie.