30.04.2013, 06:05
05.05.2013, 18:35
Polecam kurs HTML Pawła Wimmera, trochę stary ale dobrze opisuje zagadnienia związane z HTML.
05.05.2013, 19:28
(30.04.2013, 06:05)wowojtus napisał(a): [ -> ]Witam, chcę się nauczyć kodowania. Co musze umieć? Jakie języki? Macie jakiegoś poradnika.
Na pewno zacząć od HTML/XHTML aby umieć napisać szkielet strony. Potem CSS, aby móc dodać elementy graficzne i ustawić wszystko jak się chce.
Generalnie obie rzeczy stosuje się razem.
Potem warto zainteresować się PHP w celu tworzenia dynamicznych stron internetowych, no i oczywiście jQuery do tworzenia np animacji ale nie tylko.
08.05.2013, 15:46
Uczysz się na blaszkę HTML i CSS z kursu kurshtml.edu.pl, przy okazji co krok testujesz swoją wiedzę.
Potem strony na divach itd.
Potem strony na divach itd.
10.05.2013, 12:46
Nie musisz wykuwać tego na pamięć. Najlepiej załóż jakiś projekt, prostą stronkę, którą będziesz cały czas udoskonalał. Na początku prosty dokument w HTML, który z ostylujesz w CSS. W przyszłości dodasz jakiś skrypt w PHP, jeśli będzie taka potrzeba i dzięki temu po kolei będziesz rozwijał swoją wiedzę. Najlepiej uczyć się praktykując. Oczywiście trzeba znać podstawy, ale wszystko co chłoniesz staraj się przekuwać w przykład, aby tę wiedzę utrwalać i umieć zastosować.
10.05.2013, 17:50
(05.05.2013, 19:28)SLAVOO napisał(a): [ -> ](30.04.2013, 06:05)wowojtus napisał(a): [ -> ]Witam, chcę się nauczyć kodowania. Co musze umieć? Jakie języki? Macie jakiegoś poradnika.
Na pewno zacząć od HTML/XHTML aby umieć napisać szkielet strony. Potem CSS, aby móc dodać elementy graficzne i ustawić wszystko jak się chce.
.
XHTML to samo co HTML
Ja polecam kurshtml.edu.pl

10.05.2013, 19:33
(10.05.2013, 17:50)sztokula napisał(a): [ -> ](05.05.2013, 19:28)SLAVOO napisał(a): [ -> ](30.04.2013, 06:05)wowojtus napisał(a): [ -> ]Witam, chcę się nauczyć kodowania. Co musze umieć? Jakie języki? Macie jakiegoś poradnika.
.
XHTML to samo co HTML
Ja polecam kurshtml.edu.pl
No raczej nie to samo. Są różnice. Np w XHTML piszemy wszystko małymi literami.
10.05.2013, 22:47
(10.05.2013, 19:33)SLAVOO napisał(a): [ -> ](10.05.2013, 17:50)sztokula napisał(a): [ -> ]XHTML to samo co HTML
No raczej nie to samo. Są różnice. Np w XHTML piszemy wszystko małymi literami.
Tak, ale czy wiesz dlaczego?
Ludzie mówią że XHTML i HTML to to samo bo mało komu chciało zainteresować się tematem.
XHTML powstał kilka lat temu kiedy sieć zachwycała się XML. XML wydawał się informatycznym odpowiednikiem koła: uniwersalny prosty standard do przechowywania i przenoszenia informacji.
XHTML miał być HTML'owym XML'em - HTML pisanym i parsowalnym według XML'owych reguł. (Wiecej)... ale nikt tego nie przestrzegał.
Najlepszy przykład różnic między XHTML a HTML:
Kod:
<p>Akapit pierwszy lorem ipsum dolor
<p>Akapit drugi sit amet elitTen kod jest błedny w XHTML bo XML wymaga zamykania tagów ("Tree Nodes"). Z drugiej strony jest to poprawnym HTML zaś interpretacja takiego zapisu przez przeglądarki jest częścią specyfikacji HTML. (Wyjaśnia to Zeldman w "Standardy sieciowe")
Dziś można śmiało olać XHTML i skupić się na HTML 5.
18.05.2013, 15:35
Też skupiam się nad HTML 5.
Ale nie o tym... Osobiście zacząłem nauke standardowo HTML jeszcze w podstawówce jakoś mnie to zainteresowało. Potem powtórka HTMLa i CSS. Ogarnięcie zajęło mi miesiąc (podstawy dokładnie i starannie). Ogarniam już PHP i przechodzę do nauki MySQL. Następnym z kolei jest JavaScript ;]
to taki mój plan na edukację
Ale nie o tym... Osobiście zacząłem nauke standardowo HTML jeszcze w podstawówce jakoś mnie to zainteresowało. Potem powtórka HTMLa i CSS. Ogarnięcie zajęło mi miesiąc (podstawy dokładnie i starannie). Ogarniam już PHP i przechodzę do nauki MySQL. Następnym z kolei jest JavaScript ;]
to taki mój plan na edukację

27.05.2013, 10:48
Ja zaczynałam od tworzenia z książką krok po kroku, potem próbowałam edytować szablony.