Witam. Posiadam forum Mybb1.4x i co jakiś czas ziom robi nowe konto typu MystictoChuj i spamuje na forum, shotboxie że jestem jakiś pedofilem itp i straszy mnie.. więc ja go banuje na ip, email usuwam konto ale po jakimś dniu znów to robi ponieważ ma neo... Czy jest możliwość jakoś go zbanowania np na hosta ? Albo czy coś moge zrobić ?
możesz zgłosić go do ISP, w tym wypadku TP. napisz mejla na adres abuse@tpnet.pl opisując szczegółowo sprawę i podając jak najwięcej informacji (np. logi MyBB, logi serwera, adresy IP, etc). to jedyny sposób. oni zrobią co trzeba.
jeżeli to nie zadziała to pozostaje ci czekać komu z was pierwszemu się znudzi.
poza tym wprowadź cenzurę (jest na forum niezła baza słówek).
Jeżeli Cię gość
bardzo wkurza, to możesz na jakiś czas zbanować cały zakres IP dla jego okolicy:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:B...g/AdresyIP
z tym, że musisz pamiętać, że jeżeli zbanujesz zakres, to zablokujesz dostęp wszystkim klientom neostrady z tej okolicy, co może niektórych Twoich użytkowników odstraszyć
Witam,
Dziś w to piekne z pozoru popołudniowe na moim forum (
TibiaCenter) rejestruje się pewien dzieciak i spamuje, obraża użytkowników, obraża administracje etc.
No to wiec ja go Banuje. Po paru minutach zakłada ponownie multi konto i to samo. Ja zdenerwowany daje mu bana na IP. Jednk to podziałało tylko na chwilę. To dziecko ma zmienne IP. Założył już 8 kont i dalej robi to samo i grozi nam. Ja i współautor serwisu nie wiemy co mamy robić. Więc postanowiłem napicać tutaj. Doradźcie mi coś, co mam z nim robić. Z góry Dziękujemy w imieniu całej skromnej społeczności TibiaCenter.
Moją propozycją - choć ryzykowną - zbanować jego fragment ip. Pierwsze dwa, trzy człony a resztę zastąpić "X"
np. 83.45.xx.xxx
Choć zbanujesz na 70% całe miasto.
Tak ale on na pierwsze konto zarejestrował się z IP:
85.xx.xx.xxx
A już na innym
174.xxx.xxx.xx
A na jeszcze innym koncie:
76.xx.xx.xxx
No to kolega bawi się bramkami proxy. Na to nie ma rady. Można niby po banować adresy bramek, lecz i tak nigdy nie da się wszystkim rady.
mozesz ew. pobanowac wszystkie darmówki proxy bo na bank dzieciak się bawi jakimś torem
(09.08.2009, 18:15)Lukas napisał(a): [ -> ]http://www.cert.pl/langswitch_lang/pl/
Nie wiem czy jego operatorem jest TP, ale podaje linka http://www.tp.pl/prt/pl/tpcert/obsluga/z.../incydent/
Ogólnie kieruj sprawę bezpośrednio do operatora.
Drobnym offtopem polecę ale może w tym dziale mnie nie ukamienujecie;
Słyszeliście kiedyś, żeby jakiś operator przejał się jakimś zgłoszeniem abuse i z tego tytułu zrobił jakieś kuku użytkownikowi? Bo tak to teoretycznie powinno wyglądać, ale z praktyki mam wrażenie że te formularze do zgłaszania nadużyć i tak dalej to pic na wodę, i równie dobrze możnaby sobie wysłać zgłoszenie do /dev/null.
Pozostaje tylko banowanie po adresu e-mail
Tak ale on zakładał konto na adres typu noob[at]oaaf.pl . U mnie na forum nie jest konieczne potwierdzenie e-mailem.
Dzięki za całą pomoc. Ten dzieciak dał cobie spokój po 2h spamowania i robienia kont.