wersja skryptu MyBB: 1.6.7
adres forum: http://forummotoryzacyjne.c0.pl/ (Zamknięte)
na czym polega problem (screen, opis, komunikaty, nazwa stylu/theme/szablonu): Chciałbym ustawić portal jako stronę główną
Witam!
Czy mógłbym mi ktoś wytłumaczyć jak ustawić portal jako stronę główną? Wiem że są tego typu pytania ale nikt nie odpowiedział jak ustawić to za pomocą FileZila z której korzystam.
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
Problem w tym że nie posiadam pliku:
.htaccess
Mam taki plik ale [.txt]
Wrzuć go na serwer przez Filezila, kliknij PPM wybierz edytuj nazwę i usuń .TXT i wpisz na początku kropkę
Pozdrawiam!
Gdy wchodzę w FileZila dodaję linijkę "DirectoryIndex portal.php" zapisuję zmieniam nazwę z [htaccess.txt] na [.htaccess] wyskakuje mi błąd na forum.
Czy robię coś źle?
htaccess.txt edytujesz na komputerze np. notatnikiem
Jeśli masz notepad to zapisujesz jako .htaccess, jeśli nie masz to wrzucasz na serwer i zmieniasz nazwę z htaccess.txt na .htaccess - chyba w zwykłym notatniku nie można zapisać pliku z kropką na początku.
Pozdrawiam!
Wszystko dobrze zapisuje jednak gdy zmienię nazwę pliku wywala mi błąd na forum.
Kod:
Przepraszamy, błąd serwera. Prawdopodobnie w pliku .htaccess użyto błędnej opcji.
Czyli nazwę pliku masz dobrą
Wklej zawartość
Pozdrawiam!
Wklejam:
Kod:
DirectoryIndex portal.php
w drugiej linijce i znowu pokazuje się błąd taki sam jak pisałem wyżej.
Rozumiem, że ten kod wklejasz do oryginalnego pliku .htaccess, który był dołączony do skryptu?
Pozdrawiam!
Plik [.htaccess] wygląda tak:
Kod:
Options -MultiViews +FollowSymlinks -Indexes
DirectoryIndex portal.php
#
# If mod_security is enabled, attempt to disable it.
# - Note, this will work on the majority of hosts but on
# MediaTemple, it is known to cause random Internal Server
# errors. For MediaTemple, please remove the block below
#
<IfModule mod_security.c>
# Turn off mod_security filtering.
SecFilterEngine Off
# The below probably isn't needed, but better safe than sorry.
SecFilterScanPOST Off
</IfModule>
#
# MyBB "search engine friendly" URL rewrites
# - Note, for these to work with MyBB please make sure you have
# the setting enabled in the Admin CP and you have this file
# named .htaccess
#
<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine on
RewriteRule ^forum-([0-9]+)\.html$ forumdisplay.php?fid=$1 [L,QSA]
RewriteRule ^forum-([0-9]+)-page-([0-9]+)\.html$ forumdisplay.php?fid=$1&page=$2 [L,QSA]
RewriteRule ^thread-([0-9]+)\.html$ showthread.php?tid=$1 [L,QSA]
RewriteRule ^thread-([0-9]+)-page-([0-9]+)\.html$ showthread.php?tid=$1&page=$2 [L,QSA]
RewriteRule ^thread-([0-9]+)-lastpost\.html$ showthread.php?tid=$1&action=lastpost [L,QSA]
RewriteRule ^thread-([0-9]+)-nextnewest\.html$ showthread.php?tid=$1&action=nextnewest [L,QSA]
RewriteRule ^thread-([0-9]+)-nextoldest\.html$ showthread.php?tid=$1&action=nextoldest [L,QSA]
RewriteRule ^thread-([0-9]+)-newpost\.html$ showthread.php?tid=$1&action=newpost [L,QSA]
RewriteRule ^thread-([0-9]+)-post-([0-9]+)\.html$ showthread.php?tid=$1&pid=$2 [L,QSA]
RewriteRule ^post-([0-9]+)\.html$ showthread.php?pid=$1 [L,QSA]
RewriteRule ^announcement-([0-9]+)\.html$ announcements.php?aid=$1 [L,QSA]
RewriteRule ^user-([0-9]+)\.html$ member.php?action=profile&uid=$1 [L,QSA]
RewriteRule ^calendar-([0-9]+)\.html$ calendar.php?calendar=$1 [L,QSA]
RewriteRule ^calendar-([0-9]+)-year-([0-9]+)\.html$ calendar.php?action=yearview&calendar=$1&year=$2 [L,QSA]
RewriteRule ^calendar-([0-9]+)-year-([0-9]+)-month-([0-9]+)\.html$ calendar.php?calendar=$1&year=$2&month=$3 [L,QSA]
RewriteRule ^calendar-([0-9]+)-year-([0-9]+)-month-([0-9]+)-day-([0-9]+)\.html$ calendar.php?action=dayview&calendar=$1&year=$2&month=$3&day=$4 [L,QSA]
RewriteRule ^calendar-([0-9]+)-week-(n?[0-9]+)\.html$ calendar.php?action=weekview&calendar=$1&week=$2 [L,QSA]
RewriteRule ^event-([0-9]+)\.html$ calendar.php?action=event&eid=$1 [L,QSA]
<IfModule mod_env.c>
SetEnv SEO_SUPPORT 1
</IfModule>
</IfModule>
#
# If Apache is compiled with built in mod_deflade/GZIP support
# then GZIP Javascript, CSS, HTML and XML so they're sent to
# the client faster.
#
<IfModule mod_deflate.c>
AddOutputFilterByType DEFLATE application/javascript text/css text/html text/xml
</IfModule>
W FileZila mam plik oryginalny [htaccess.txt] i ten co miałem zrobić [.htaccess] to wszystko.
Dalej nic nie rozumiem.