Pewnie już niektórzy słyszeli - dziś wyszła pierwsza beta przeglądarki od Google, czyli
Google Chrome. Co myślicie?
Ja jako wierny użytkownik (może i nawet po części fan
) rozwiązań od Google, przed chwilą ją zainstalowałem. Pierwsze wrażenie: "ładne". Drugie wrażenie: "a gdzie tu są gesty myszy?". Trzecie wrażenie: "a gdzie tu jest adblock albo block content?"
Ładna przeglądareczka z wbudowanym spellcheckerem i narzędziem dla developerów (a'la Opera Dragonfly, FF też coś takiego ma). Zdecydowanie szybciej niż w Operze działa GMail. Niemniej jednak dopóki nie dorobi się wspomnianych gestów myszy i adblocka - u mnie nie będzie przeglądarką numer 1
A kolega patrzył na zapisy licencyjne? ;>
Wszytkie Twoje hasła nie hasła, informacje gdzie wchodziłes, ile razy i kiedy - idzie dla Google. Jak wiemy, Google lubi prywatne informacje. U mnie tą przeglądarke dyskfalifikuje to na samym starcie.
Zarzućcie screenem, ja ostatnio się na linuxa przezuciłem a pod linuxa jeszcze nie ma.
(03.09.2008, 18:11)szulcu napisał(a): [ -> ]A kolega patrzył na zapisy licencyjne? ;>
http://www.webhosting.pl/Obawy.o.zapisy....ne.z.palca
(03.09.2008, 18:32)matc napisał(a): [ -> ]Wszytkie Twoje hasła nie hasła, informacje gdzie wchodziłes, ile razy i kiedy - idzie dla Google. Jak wiemy, Google lubi prywatne informacje. U mnie tą przeglądarke dyskfalifikuje to na samym starcie.
Nie wydaje mi się. Zresztą, nawet jeżeli, to jakoś nie paraliżuje mnie strach na myśl o tym, że Google pozna kolor moich skarpetek :S
A nawet gdyby potwierdziły się najgorsze spiskowe teorie i Google miałby wykorzystywać te dane do wyświetlania mi profilowanych reklam - to ja osobiście z dwojga złego wolę reklamy dostosowane do moich zainteresowań niż reklamy proszków do prania i pieluchomajtek.
Tak jakoś.
Victor, cała sieć o tym trąbi, więc i screena gdzieś znajdziesz.
Jeśli chodzi o screeny, to wykonałem swój własny test przeglądarki Google. Wynik i opis obiektywny dostępny na moim blogu:
http://custom.site90.com/Wpisy/id24,goog...ndows.html
Z samej przeglądarki korzystam już jakieś dwa miesiące. Denerwuje mnie, że jeszcze nie wydano wersji dla mojego kochanego Debianka. Ale lubię Google Chrome, bo jest innowacyjny, ładny i intuicyjny.
(02.09.2008, 21:11)bryn napisał(a): [ -> ]Drugie wrażenie: "a gdzie tu są gesty myszy?".
Tak
Też mnie to zaciekawiło. Ale nie ma tu niepotrzebnych mi przycisków typu EDYCJA, PLIK, POMOC, OPCJE itp. Wszystko jest ładnie pochowane
Pozdrawiam
Dlaczego na gmailu nie ma spamu?
Bo roboty googli skanują każdą wiadomość, w tym przypadku też google będą zbierać o nas dane...
Z Chrome będą korzystać ci, którzy o tym nie wiedzą.
a co ma bot google do chrome? gdyby google chciało skanować mejle użytkowników to z pewnością nie używałoby do tego celu Chrome.
(25.04.2009, 17:24)gynio napisał(a): [ -> ]Dlaczego na gmailu nie ma spamu?
Sam z niej korzystam - działa jak trzeba
. Szybka, prosta w użyciu to lubię
Całkiem mi się podoba, ale zrezygnowałem ze względu na brak dodatków: ani dobrego blokowania reklam (jak w Adblock), ani też szybkiego dostępu do poczty nie mam, a tego przeboleć nie mogę...
Poza tym dziwi mnie zachwalanie w chrome wymagań - przy otwartych 8-10 zakładkach ubywa nam znacznie więcej pamięci, niż ma to miejsce w wypadku firefoxa (oddzielne procesy niestety mają tą wadę).