Znalazlem tu tamat ale był o mybb vs przemo i juz trochę nieaktualny. Pomóżcie mi wybrać czy mybb czy phpbb3? Na dodatkach mi nie zalezy poza sb i jakimś seo, raczej chodzi mi o bezpieczeństwo, szybkość, wygodę użytkowania, optymalizacje.
Ja bym wybrał oczywiście MyBB ponieważ zabezpieczyć można w każdej chwili i na wiele sposobów, dobre pluginy, SEO
jeszcze jedno, w niedalekiej przyszlosci bede dysponowal srodkami i mam w planach przejscie na ipb i nie wiem czy nie latwiej bedzie przekonwertowac z phpbb do ipb niz z mybb do ipb, co wiecej forum juz postawilem w pełni gotową i nawet jest kliku userów i nie wiem czy jest sens przechodzic na mybb i potem znowu na ipb, co myslicie?
Niby tego nie robiłem ale myślę że nie będzie żadnych problemów, zawszę możesz napisać tutaj na forum bądź na IPB.
MyBB to nie najlepszy skrypt na duuże fora(mowa tutaj o naprawdę dużych forach, a nie kilka tysięcy postów), nie jest to skrypt dobry pod kątem optymalizacji i na większe forum potrzeba dobrą maszynę.
phpbb3 nie znam, nie korzystałem, ale z tego co wiem(czytałem nawet na tym forum) jest z nim całkiem nieźle pod kątem optymalizacji i szybkości.
Cytat:MyBB to nie najlepszy skrypt na duuże fora(mowa tutaj o naprawdę dużych forach, a nie kilka tysięcy postów), nie jest to skrypt dobry pod kątem optymalizacji i na większe forum potrzeba dobrą maszynę.
Popieram. 30 K postów, 35 K zarejestrowanych i przy 140 online(na 15 minutowej sesji!) robi się niezła sieka, wystarcza na zjedzenie 25 % rdzenia CPU(core i7) SAMYM PHP(boje się patrzeć w mysql).
Do końca stycznia przeniosę moje forum na phpbb3 to zdam wam relacje.
a co z forum pc format? jakoś przędzą na tym mybb
@up, z tego co wiem to koziołek mocno zmodyfikował MyBB na potrzeby pcformat
Miałem okazję sporo robić i na MyBB i na phpBB3 i powiem tak:
małe forum - MyBB
średnie / duże forum - phpBB3
Większość różnić przemawia na niekorzyść MyBB, oto co ma phpBB3 a czego nie ma MyBB:
- prawdziwy system szablonów (z logiką prezentacyjną)
- bardzo wysoka wydajność (preparsowanie bbcode, binarne zapisywanie ustawień [flagi], drzewko binarne do zapisu struktury forum)
- baaardzo rozbudowany system uprawnień
- istnieje premod SEO, który daje nam nie tylko przyjazne linki, a praktycznie nie odbija się na wydajności
- znacznie większe bazy modów i skórek
Wady? Oczywiście że są: nie jest tak wygodne, ani dla usera, ani dla moda, ani dla admina. Nie ma żadnych ajaxowych fajerwerków, zaś instalacja wtyczek to najczęściej ręczne modyfikowanie plików.