Cześć!
Ostatnio zastanawiam się nad antywirusami i ochroną komputera. Jakieś dwa/trzy lata temu używałem Kaspersky'iego i nie narzekałem, jednak licencja mi sięs kończyła i nie przedłużałem, postanowiłem wybrać coś darmowego - wybrałem Avasta. Niecały miesiąc temu od nowa pobrałem Kaspersky i aktywowałem wersję Trial, która kończy mi się za kilka dni. Nie wiem czy jest sens inwestować w Kasperskiego, ponieważ mój komputer nie jest pierwszej młodości i po zainstalowaniu Kis'a nieco komp. zwolnił. Jest może jakiś darmowy odpowiednik do Kasperskiego? A może jakiś inny antywirus, też dobry i darmowy? A może znów wrócić do avasta?
Wyraźcie swoje opinie na ten temat, doradźcie mi, a pomożecie
Zainteresuj się tym pakietem:
http://www.dobreprogramy.pl/Wydano-COMOD...20393.html
Sam go używałem (wcześniejsza wersja) i nie narzekam. Aktualnie używam tylko COMODO Firewall'a + Avast i nie także nie narzekam... Choć też chętnie usłyszę opinię innych, bo może powrócę do pakietu, którego używałem, a link podałem wcześniej, bo bardziej intuicyjny się stał.
Ja polecam Avire, używam już ze 2latka i większych problemów nie było nigdy
Nie wiem może moja odpowiedź wyda się nie którym dziwna ale po prostu osobiście nie używam anty wirka.
Ja również nie używam ;p Jak trzeba kompa oczyści to ściągam noda, czyszczę i wszystko ;p
COMODO - używałem i jeżeli ktoś lubi sam sobie ustawiać to poleca, ale nie wersję 2011 bo ta nie jest jeszcze dorobiona, producent się pośpieszył.
ESET - używałem i spisywał się ok, dopóki sam z siebie się nie rozsypał... poza tym zapora jest nieco dziurawa.
Kaspersky - z wykrywalnością jest jak najbardziej ok, ale niestety nie jest to demon szybkości. Wyraźnie spowalnia pracę komputera przez dosyć spore obciążenie procesora oraz mielenie dyskiem.
Norton - w latach 2004-2006 to była tragedia. Używam jednak nowego wydania od 2 miesięcy i złego słowa powiedzieć nie mogę - chodzi jak rakieta i wszystko robi automatycznie. Mogę polecić.
Avira - kiedyś bardzo bardzo dobra i mało znana, teraz nieco popularniejsza ale już nie w tak ścisłej czołówce. Niemniej, antywirus nie jest zbyt ciężki, zaś wykrywalność jest przyzwoita.
Od dwóch lat Norton sprawuje się bez zarzutów komputer mi chodził jak diesel na mrozie
,po generalnym czyszczeniu śmiga jak rakieta... Polecam Norton'a
Aktualnie używam Avasta. Wcześniej nienawidziłem tejże aplikacji ze względu na to, że kiepsko radził sobie z wirusami. W najnowszej wersji jest o niebo lepiej. Program lekki i co najważniejsze darmowy. Przez jakiś czas używałem także Aviry, ale jest ona za czuła, tj. poziom fałszywych alarmów był wysoki. Nie używałem jej dawno, być może w nowszych wersjach się coś zmieniło. Ostatnio miałem zainstalowanego Nortona Internet Security 2011. Super program i co ważne lekki. Jednak nie wiedzieć czemu traktował nocne wydania Firefoksa jako zagrożenie. :E W każdym bądź razie program jest też dobry.
Cięzko jest stwierdzić który antywirus byłby dla Ciebie najlepszy. Musisz potestować różne rozwiązania i wybrać to, które najbardziej spełnia Twoje potrzeby.
Mam Avast'a i jest dobrze, jak to się mówi wszystko za free .
No na razie "testuję" najnowszą wersję avasta. W tej najnowszej wersji jest ciekawszy interfejs - zobaczymy