Ja bym jeszcze dodał do wypowiedzi Łukasza, że warto stawiać przede wszystkim na zdobywanie linków do swojego forum z mocnych stron. Dlaczego? Mając na przykład 10 linków ze stron głównych mocnych, tematycznie powiązanych serwisów możemy osiągnąć wysokie pozycje w wyszukiwarkach (w zależności od trudności frazy), ale oprócz tego możemy zyskać na ruchu. Jest to na pewno lepsze rozwiązanie niż umieszczenie 100 linków na głębokich podstronach mało popularnych i tematycznie nie związanych serwisów.
Ważnym elementem jest także systematyczne prowadzenie forum (właściwie to forum prowadzi się samo). Chodzi o to, że warto mieć w ekipie kilka osób, które na prawdę znają się na danym fachu i potrafią prostym i zrozumiałym językiem wytłumaczyć mniej doświadczonym użytkownikom o co tutaj biega. Mając taką osobę możemy wzbogacić nasze forum o uznanie zarówno użytkowników jak i wyszukiwarek, które dostrzegą wartościową u unikalną treść w na naszym forum (przykładem fachowego artykułu, który jest doskonałą odpowiedzią na artykuł autora tego wątku jest właśnie tekst Łukasza).
Jeśli chodzi o linki wychodzące, to jednak moim zdaniem im mniej, tym lepiej. Miałem pewną nieprzyjemną sytuację na gtsforum.pl kilka miesięcy temu. Mianowicie forum wisiało sobie na TOP1 pod interesującą mnie frazą i dostałem atrakcyjną ofertę (z pozoru) wymiany. Niestety mimo tego, iż tematyka była podobna moje forum znacznie spadło w serpach (3 dni po umieszczeniu linku bodajże). Dopiero usunięcie owego odnośnika i zrezygnowanie z dalszej wymiany umożliwiło mi powrót na odpowiednią pozycję bez mojego większego wkładu.
Zdobywanie linków prowadzących do forum. Ten etap z pozoru jest prosty, jednak jak Łukasz napisał - mamy linkować także podstrony. Podstron jest setki/tysiące więc linkowanie każdej jest nie lada wyczynem. A więc ja polecam tutaj linkowanie:
- strony główny - najwięcej linków (65%)
- działów tematycznych (nie takich jak ogłoszenia czy Off-topic) lecz takich, w których toczy się tematyczna dyskusja na tematy związane z tematyką forum - tutaj z 20-25% linków
- Ważne tematy - pozostała część
Warto tak robić, ponieważ wtedy moc z wyższych podstron przechodzi na moc niższych (dział -> wątek). Doskonałym przykładem takiego linkowania (tak się domyślam, aczkolwiek nie wiem jak jest w praktyce) jest forum reksio-cs.pl. Wujas skupił się na tym, aby najważniejsze części forum miały jak największą moc. Dzięki temu niektóre ważne wątki można znaleźć w Google na czołowych pozycjach.
Podsumowując:
Kursów SEO w Sieci jest wiele więc tam poznasz dokładnie cały etap pozycjonowania stron. Nie różni się on znacznie od procesu pozycjonowania forów. Pamiętaj jednak, że najskuteczniejsze sposoby to te, które są najmniej znane i przynoszą największy efekt. jednak SEO, to taka branża, w której większość roboty musisz odwalać sam, bo nikt nie da Ci przepisu na TOP1 i ogromny ruch. Więc praktykuj, zdobywaj wiedzę, rób doświadczenia, a w razie pytań zajrzyj na forum
http://forum.optymalizacja.com - tam jest wielu fachowców, którzy z pewnością Ci pomogą.